A Magyar Rendőrség KORMÁNYHIVATALOK Józsefváros

Gyakori kérdések

4. Mi a pártfogó felügyelői vélemény?

A pártfogó felügyelői vélemény a környezettanulmány elkészítését követően, legtöbbször ügyészi felkérésre készül.

A nyomozás már lezárult, és a döntéshozó (ügyész, bíró, büntetés végrehajtási bíró) célzott kérdéseket fogalmaz meg, hogy pontos képet kapjon Önről és körülményeiről, mely segíti döntésében. A vélemény célja, hogy személyre szabott külön magatartási szabályt találjon, ami a személyiségének jelenlegi állapotára, és az Ön által elkövetett bűncselekményre ad választ.

A pártfogó felügyelői vélemény természetesen figyelembe veszi a bűncselekmény elkövetése óta bekövetkezett bármilyen irányú változást.

A párfogó külső szakemberként javaslattal élhet, ha tapasztal olyan problémát, ami megoldást kíván. Ez segítség lehet az Ön számára is, hiszen van módja megfogalmazni, miben vár támogatást jövendő pártfogó felügyelőjétől. Például, ha családja, vagy Ön is arról számol be, hogy indulatait nehéz féken tartania, gyakran érzi pattanásig feszültnek magát, többször keveredik verekedésbe, akkor a lehetőségek ismeretében akár egyéni pszichológiai tanácsadást, akár csoportos szociális készségfejlesztő tréninget javasolhat a pártfogó felügyelő.

Mindenképpen fontos, hogy közös, ön által vállalt és végrehajtható javaslat szülessen. Vállalásáról írásban kell nyilatkoznia, mert a pártfogó felügyelő ezt tárja a döntéshozó elé és később a pártfogó felügyelet során azokat teljesítenie kell.

Oldal 4/4 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 ]  
Asztali verzió