A Magyar Rendőrség KORMÁNYHIVATALOK Józsefváros

Gyakori kérdések

3. Miért végeznek környezettanulmányt?

Fiatalkorúként, közvetlenül a bűncselekmény elkövetését követően találkozhat pártfogó felügyelő kollégánkkal, aki a rendőrség, ügyészség, vagy bíróság kérésére végez környezettanulmányt. 

A környezettanulmány egyrészt az ügyészt és a bírót segíti abban, hogy pontosabb, személyesebb képet nyerjen Önről, másrészt eszköz lehet abban, hogy rávilágítson saját helyzetére és a bűncselekmény elkövetésével összefüggő tényekre, körülményekre.

A pártfogó felügyelő otthonában keresi fel és kérdéseket tesz fel a bűncselekmény okáról, az elkövetéshez vezető körülményekről, a saját szerepéről és véleményéről. Rákérdez arra is, hogy szeretné-e jóvátenni, helyrehozni az okozott kárt.

Látogatásakor szülőnek, gondviselőnek is jelen kell lennie, a pártfogó az ő véleményét is meghallgatja.

A pártfogó a környezettanulmányban bemutatja életkörülményeit: az iskolával, a családjával, a baráti körével, a szabadidő eltöltésével kapcsolatos fontos jellemzőket. 

A törvény előírja a pártfogó felügyelő számára, hogy amennyiben tanulóviszonyban áll, beszerezze a pedagógiai véleményt az iskolától, osztályfőnökétől. Egyúttal jelzéssel él az iskola felé, hogy az ártatlanság vélelmére való tekintettel tanulói jogviszonya megítélését mindez nem befolyásolhatja.

Amennyiben volt olyan gyermekvédelmi szakember, családgondozó, aki Önnel vagy a családjával kapcsolatba került, akkor annak tapasztalatait is beszerzi a kerületi Gyermekjóléti Szolgálattól.

Fontos tudni, hogy a környezettanulmány bizonyítási eszköz, amit a tárgyaláson ismertetni kell.

Oldal 3/4 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 ]    Következő »
Asztali verzió