A Magyar Rendőrség KORMÁNYHIVATALOK Józsefváros

Gyakori kérdések

2. Mi történik az együttműködés során?

Az első találkozás alkalmával a pártfogó felügyelőnek már valószínűleg rendelkezésére áll információ Önről, amennyiben készült környezettanulmány, illetve pártfogó felügyelői vélemény ügyében. Közösen átbeszélik, hogy az eltelt idő alatt milyen változások történtek az életében, körülményeiben.

A pártfogó felügyelő a pártfogás idejére pártfogási tervet készít az Önnel való közös egyeztetés alapján, amely segít abban, hogy, amennyiben szükséges változást sikerüljön előidézni viselkedésében, körülményeiben.

A tervben rövid és hosszú távú célokat határoznak meg. Rögzítik, hogy kinek mi a feladata, és számba veszik, hogy kik azok a személyek vagy intézmények, akik céljai elérésében segítségül lehetnek (család, iskola, munkaügyi központ, szociális munkás stb).

Az általános magatartási szabályok mellett az ügyész vagy a bíró a pártfogó felügyelői vélemény ajánlását figyelembe véve külön magatartási szabályokat is előírhat. 

A külön magatartási szabály a büntetése „személyre szabottságára” szolgál, kifejezetten az Ön büntetésének egyéniesítésére találták ki. Ez a fajta szabály, általában szorosan illeszkedik az elkövetett bűncselekményhez. Egy példával megvilágítva: az, aki padokat rongál, falat fest be- az valamilyen építő, helyreállító jellegű munkával (pl. tisztítsa meg a falat, fesse le a padot) tegye jóvá a tettét.

Fontos tudnia, hogy a külön magatartási szabály célja, az Ön felelősségvállalásának erősítése, a gyakorlatban segít szembenézni tettei következményével.

A programok alatt a pártfogó felügyelővel is tartania kell a kapcsolatot, aki segít a külön magatartási szabály megszervezésében és lebonyolításában és az elért változásokat is nyomon követi.

Amennyiben kötelezettségeit (általános és külön magatartási szabályok) nem, vagy részben teljesíti a pártfogó felügyelőnek tájékoztatási, jelzési kötelezettsége van az ügyészség, illetve a bíróság felé. Az ügyészség vagy bíróság súlyosabb módon elmarasztalhatja.

A pártfogó felügyelő a felügyelet végén értékeli a változást, visszajelez az elrendelőnek. Beszámol, hogy a kitűzött célok megvalósultak vagy sem, történt-e ismételt bűnelkövetés.

Oldal 2/4 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 ]    Következő »
Asztali verzió