A Magyar Rendőrség KORMÁNYHIVATALOK Józsefváros

Józsefvárosi közvélemény-kutatás

Elkészült a közvéleménykutatás a VIII. kerületi lakosság és a kerületi szakértők körében a „Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten Józsefvárosi modell- programmal” TÁMOP projekt keretében

A TÁRKI által készített kutatási jelentés összegzése

A józsefvárosi lakosság kevesebb mint felét érdeklik a rendőrségi hírek, a szakértők még kisebb érdeklődést mutattak a rendőrségi hírek iránt, ám a közbiztonsággal kapcsolatos hírek mind a lakosságot, mind a szakértőket jobban érdeklik. 

A lakosság 16%-a, a szakértők 11%-a gondolja csupán, hogy a sajtó, a rádió és a televízió a valóságnak megfelelő képet ad a közbiztonságról. A józsefvárosiak 23% gondolja, hogy a média a valóságnál kedvezőbb képet fest, és 14%-a, hogy kedvezőtlenebbet. 

Budapest közbiztonságát mind a lakosság, mind a szakértők közepesre értékelték (52, illetve 50 pont), Józsefváros és a kerületiek közvetlen lakókörnyezete pedig még ennél is valamivel kedvezőtlenebb értékelést kapott (45, illetve 46 pont). 

A józsefvárosiak Budapest tekintetében több tényező tekintetében is javulást tapasztaltak, ezek: közbiztonság, vagyonvédelmi eszközökkel való ellátottság, a rendőrség és a lakosság kapcsolata, a polgárőrség jelenléte és az áldozatok segítése. Józsefváros tekintetében ez csak két tényező esetében mondható el: a közlekedésbiztonság és a polgárőrség jelenléte. Közvetlen lakókörnyezetükben történt változást megítélve csupán egy tényező maradt, ahol az elmúlt öt év során javulást tapasztaltak: a közlekedésbiztonság területén. Ezzel szemben nagymértékű romlást tapasztaltak a gyermekek, fiatalok biztonsága, az idősek biztonsága, a lakosok szociális helyzete és a kisebbségekkel való együttélés területén, kiváltképp szűkebb lakókörnyezetüket tekintve. 

A közbiztonsággal kapcsolatos konkrétumokra kérdezve azt tapasztaltuk, hogy a józsefvárosi lakosság 16%-ának (vagy családjának) történt a sérelmére jogsértés az elmúlt öt évben, közülük 11%-nak egyszer, 5%-nak többször is. Az esetek többségében a sértettek tettek feljelentés, bejelentést a rendőrségen. 

A kerületiek legnagyobb része nappal az utcán és a tömegközlekedési eszközökön soha nem fél, mindössze 2-2%-nyian jelezték, hogy mindig félnek. Sötétedés után az utcán már 12%-nyian mindig félnek, 23%-nyian gyakran és csak egyharmadnyi azok aránya, akik soha nem félnek. Éjjel, egyedül az otthonukban az emberek biztonságban érzik magukat, 74%-nyian soha nem félnek, és mindössze 2%-nyian mindig. 

A lakosság 19%-a, a szakértők 25%-a szokott bűnmegelőzési tanácsokat kapni. Körükben legtöbben forrásként a televíziót (78, ill. 86%), az országos sajtót (56, ill. 67%) és az ismerősöket, szomszédokat (51, ill. 43%) említették. A helyi újságból (Józsefváros) a tájékozódók 48%-a szokott bűnmegelőzési tanácsokat kapni. 

Józsefváros – Bűnmegelőzés Kutatási jelentés 

Tárki Zrt. 9 

Vissza
Asztali verzió