A Magyar Rendőrség KORMÁNYHIVATALOK Józsefváros

Kerületi konferenciák

Az öt kerületi konferencia közül, kettő megrendezésre került, összesen 150 fő részvételével

2014. szeptember 24. napján, (V. ker. Belváros-Lipótváros, VI. ker. Terézváros, VII. ker. Erzsébetváros, VIII.  ker. Józsefváros, részvételével)

2014. szeptember 29. napján, (I. ker. Várkerület, II. ker., III. ker. Óbuda-Békásmegyer, XII. ker. Hegyvidék részvételével)

Pályázatunk során azt tűztük ki célul, hogy a projekt megvalósulási helyén, Budapesten az Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztálya, valamint az áldozatsegítési szakterületen kívül dolgozó állami szervezetek, kiemelten a Budapesti Rendőr-főkapitányság, azon belül is a Bűnmegelőzési Osztály és a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat, továbbá non-profit szervezetek között a helyi együttműködés rendszerét és folyamatos tapasztalatcserét, mint mintarendszert valósítsuk meg. Ezt követően a kidolgozott eljárási rendet, modellprogramot ismertetjük a főváros többi kerületével és valósítjuk meg a napi munka során.Több állami és nem állami szervezet közvetve foglalkozik a sértettekkel, illetve a bűncselekmény okozta krízis, nehézségek kezelésével, a veszélyhelyzet bekövetkeztének megelőzésével (pl. gyermekvédelmi, egészségügyi szolgálatok, telefonos segélyszolgálatok, országos/nemzetközi civil szervezetek), ezen szervezetek által nyújtott szolgáltatásoknak – helyi szinten történő - az áldozatsegítő rendszer által nyújtott szolgáltatásokkal való összekapcsolása
a jelenleginél sokkal komplexebb és hatékonyabb ellátórendszert biztosíthatna. 

A projekt során a Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiájában az áldozatokat érintő prioritásokkal összefüggésben kettős cél megvalósítására törekszünk: egyrészt az áldozattá válás megelőzésére, másrészt az áldozatok segítésére. 

A kialakított modell-program – amely tartalmazza az együttműködést szabályozó protokollt, eljárásrendet – a főváros valamennyi kerülete számára bemutatásra, és a bevezetés kezdeményezésre kerül. A kerületekben dolgozó önkormányzati munkatársak, rendőrök, polgárőrség, és az egyéb civil szervezetek munkatársai részére konferenciát szervezünk. Az öt alkalommal megrendezett ún. „5 kerületi konferencia” eseménysorozatra minden alkalommal más-más kerületek összesen közel 100 szakemberét hívjuk meg. A szervezéskor törekszünk arra, hogy minden egyes rendezvényen az azonos problémákkal küzdő, azonos helyzetben lévő kerületekből hívunk szakembereket, akik ezúton beszélhetik meg gondjaikat, gyakorlati tapasztalataikat és megoldási javaslataikat.

A konferenciák helyszíne, a Budapest, XIII. kerületi Rendőrpalota auditóriuma volt.

A konferenciák részéletes programját a mellékelt dokumentum tartalmazza.

Vissza
Asztali verzió