A Magyar Rendőrség KORMÁNYHIVATALOK Józsefváros

Bűnmegelőzési tanácsok

Bűnmegelőzési tanácsok az Áldozatsegítő Osztály munkatársától

Honnan tudjuk, hogy kit engedjünk be?

Mindannyian tudjuk, hogy veszélyes világban élünk, de csak kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy mennyire. 2012-ben csak Budapesten egy átlagos nap folyamán 324 bűncselekmény történt. Ez a szám bizony óriási és egy jelentős részét az időskorúak ellen elkövetett trükkös lopások teszik ki. Az ezzel kapcsolatban elmondható legörömtelibb és egyben legszomorúbb tény az, hogy az esetek többsége könnyen megelőzhető lenne. Elárulom, hogy hogyan.

Senkit nem köteles beengedni

Az alcím nem túlzás, jó, ha tudja: azt, hogy ki jöhet be az Ön lakásába, csakis Ön dönti el. Akár a csapvíz minőségét jönnek ellenőrizni, akár az önkormányzattól kérnek bebocsátást, akár a rendőrségtől kopogtatnak, Ön nem köteles senkit beengedni a lakásába. A jelenlegi jogi szabályozás szerint tehát még a rendőr sem jöhet be az Ön lakásába, csak ha Ön beengedi. Ez alól mindössze egy kivétel van: ha a rendőr házkutatási parancsot hoz magával és miután hitelt érdemlően (teljes név, azonosító számmal ellátott jelvény) igazolja magát, bemutatja a házkutatási parancsot is. Még ekkor is érdemes azonban telefonon keresztül leellenőrizni, hogy valóban a Rendőrségtől jött-e az illető, mivel sajnos az álrendőrös lopások újra virágkorukat élik. Saját védelme érdekében kérem tehát, hogy legyen erélyes és ismeretlent soha ne engedjen be a lakásába.

„Egy pillanatot, ha várna, telefonon leellenőrizném.”

Ha eldöntöttük, hogy be szeretnénk engedni az illetőt – testi épségünkre és félretett pénzünkre gondolva - kérjük meg, hogy várjon kint egy pillanatot, amíg telefonon keresztül leellenőrizzük. Ez korántsem udvariatlan dolog, sokkal inkább bölcs, amit a jelenlegi világban vakmerőség lenne elmulasztani. A hatóságok tapasztalatai szerint ez az egy mondat az elkövetők többségét elijeszti. Mindössze pár percet kell kérnünk, amíg a bekéredzkedőt az ajtót bezárva kint hagyjuk, és ami alatt telefonálni tudunk az általa említett szervezetnek, hatóságnak, vagy legalábbis úgy tehetünk.

Bizalmatlanság, fél egészség

Végül, de nem utolsósorban, felejtsük el, hogy szimpátia alapon elhiggyünk mindent. Az elkövetők majdnem mindig rendkívül megnyerőek, udvariasak, bizalmat sugároznak és határozottak. Jól kipróbált, hihető történetekkel csöngetnek be hozzánk. Ez azonban nem jelenthet belépőt a lakásunkba. Gondoljunk csak bele, a bűnőzök belőlünk élnek, természetes tehát, hogy megtanulták, hogyan férkőzhessenek pár kedves mondattal azonnal a bizalmunkba. 

Összefoglalás:

  • Semmilyen váratlan látogatót ne engedjen be a lakásába!
  • Senki nem kötelezheti Önt arra, hogy beengedje a lakásába!
  • Ha valakit mindenképpen be szeretne engedni, kérje meg, hogy várjon pár percig, csukja vissza az ajtót és telefonon keresztül ellenőrizze le!    

Dr. Égeni Klaudia,
a Budapest Főváros Kormányhivatala
Igazságügyi Szolgálat
Áldozatsegítő Osztályának jogász munkatársa

A Budapest Főváros Kormányhivatala Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztálya a 1111 Budapest Budafoki út 59. szám alatt található,

Ügyfélfogadási idő:

  • Hétfő: 13.00-18.00,
  • Kedd: 13.00-16.00,
  • Szerda: -
  • Csütörtök: 8.30-13.00
  • Péntek:  8.30-12.30

Telefonszám: 06 1 209 9338

Fontos! Csak az ügyfélfogadási idő vége előtt legkésőbb fél órával érkező ügyfeleket tudják fogadni.

Vissza
Asztali verzió