A Magyar Rendőrség KORMÁNYHIVATALOK Józsefváros

Budapest Főváros VIII. kerülete, a Józsefváros bűnügyi helyzetképe

e) Budapest Főváros VIII. kerülete, a Józsefváros bűnügyi helyzetképe

Budapest VIII. kerülete Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete. Hagyományos elnevezése, melyet a kerületi önkormányzat is használ: Józsefváros. Területe 6,85 km2, állandó bejelentett lakosok száma 71.256. A kerület belvárosi jellegéből adódóan azonban az ingázó munkavállalókkal, átutazókkal együtt a Józsefvárosban naponta több százezer ember fordul meg. Budapest VIII. kerület népsűrűsége nagy, egy négyzetkilométeren átlagosan 12.000 ember lakik.

Északnyugatról Budapest VII. kerülete, északról Budapest XIV. kerülete, keletről Budapest X. kerülete, délnyugatról Budapest IX. kerülete, végül nyugatról Budapest V. kerülete határolja.

A kerület belső és középső része a tömegközlekedéssel legjobban ellátott budapesti területek közé tartozik. A metrón kívül itt van a Keleti pályaudvar, Magyarország egyik legfontosabb személypályaudvara, valamint a történelmi (ma már nem működő) Józsefvárosi pályaudvar.

Működési feltételrendszerét meghatározza, hogy a kerületben igen magas a felnőtt korú munkanélküliek aránya, jelentős a korábbi társadalmi csoportjához képest lecsúszott személyek, hajléktalanok száma. Ebből következően a kerületben élő lakosság életszínvonala alacsony és ezzel együtt az állampolgári morálra nem jellemző a jogkövető magatartás. 

A kerület négy nagyobb – a bűncselekmények elkövetésének szempontjából – eltérő jeleket mutató területi egységre bontható.

A József körút – Üllői út – Múzeum körút – Rákóczi út által határolt területen a lakosság összetételét főként a polgárosodott réteg alkotja. A környék bűnügyi helyzete jónak mondható, az egyedüli negatívum – a viszonylagos jólét következtében – a lakásbetörések és a gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények elkövetésében jellemző.

A Tisztviselő-telep és a Művész-telep a kerület legkevésbé fertőzött része. Bűnügyi szempontból a kertvárosi részeken a gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények elkövetése jellemző.

A Belső-Józsefváros területére koncentrálódik a kerületben a bűncselekmények 30 %-a. A közterület rendjét sértő erőszakos, garázda, személy- és vagyon elleni bűncselekmények, a prostitúció és a kábítószerrel összefüggő bűnözés jelent problémát. 

A kerületben évtizedekig számottevően jelenlévő prostitúció és járulékos cselekményei visszaszorítása – bár kiemelkedő eredményeket születtek e téren – még mindig folyamatos feladatként jelentkezik, hiszen e cselekmények a lakosságot mindig nagymértékben irritálják. Ennek visszaszorításában a térfigyelő rendszer szakszerű alkalmazása és az állandó, fokozott rendőri jelenlét hozott és hoz jelentős eredményeket. A kerület bűnügyi helyzetének meghatározása szempontjából nem elhanyagolható jelentőségű, hogy Józsefváros Budapest egyik központi kerülete, határvonalakat jelentő, illetve a területét átszelő főbb közlekedési útvonalaknak köszönhetően jelentős személy- és gépjármű forgalommal bír, valamint olyan létesítmények találhatóak a kerületben, amelyek kifejezetten ide vonzzák más kerületekből a bűnözői köröket. Jelentős szerepet tölt be a Kőbányai úton lévő Józsefvárosi Bevásárló Udvar és a volt Ganz-MÁVAG területén lévő bevásárló csarnokok, melyeknek a területén jelentős mennyiségű – nagyrészt ázsiai országokban készített – termékeket hoznak forgalomba. 

Budapest kerületei közül Józsefvárosban teszik meg az ötödik legtöbb tényleges, ismert elkövetős szabálysértési feljelentést (olyan kerületeket megelőzve, mint az V. és a XIV. kerület).

A kiszabott pénzbírságok tekintetében első helyen áll a bírságösszeg vonatkozásában (94 378 000 Ft), és a második legmagasabb bírságátlag is ezé a kerületé (27.832 Ft/fő). A 2010. augusztus 19-ével hatályba lépett, tulajdon elleni szabálysértések előkészítő eljárásának lefolytatásáról szóló 2010. évi LXXXVI. törvény alapján három hónap alatt 405 ügy került lefolytatásra (a főváros kerületei közül az ötödik legtöbb ilyen jellegű ügyet folytatott le).

Vissza
Asztali verzió